بیماری لپتوسپیروز که در ایران به " تب شالیزار " معروف است،
بیماری عفونی مشترک بین انسان و حیوانات است که در کشورما اولین مورد وقوع آن در سال 1335 در انسان در استان گیلان گزارش شد.
امروزه این بیماری یکی از بیماریهای مهم مشترک بین انسان و دام در جهان محسوب میشود
و در تمام کره زمین جز قطب شمال و جنوب دیده شده است. با این همه بیماری بیشتر در
مناطقی که دارای بارندگی بالا هستند و مناطق گرم و حارهای و زمین های گلی و کنار
دریاچه ها و ماندآبها اتفاق میافتد.
در ایران نیز بیماری همچنانکه از نام آن پیداست در افرادی که در شالیزارها کار میکنند بیماری شناخته شده است. در دامها نیز بیماری در نقاط مختلف کشور دیده میشود و گاهی همه گیریهای آن خسارات قابل توجهی به دامها و دامداریها وارد میکند. وقوع بیماری در دامها معمولا بعد از بارندگیهای شدید و آبگرفتگی مراتع و دامداریها اتفاق میافتد.
عامل بیماری لپتوسپیروز چیست؟
عامل مولد بیماری لپتوسپیروز باکتری خمیده از جنس لپتوسپیرا میباشد.
بیماری در چه شرایط محیطی بیشتر دیده می شود؟
درجه حرارت محیط بین 7 و 36 درجه سانتیگراد،PH حدود 8-6 و زمین های گل آلود با زه کشی ناقص همچنین افزایش ناگهانی درجه حرارت محیط توأم با افزایش نزولات آسمانی و ایجاد سیلاب های فصلی شرایط مساعد برای وقوع بیماری هستند.
چه حیواناتی ممکن است به عامل بیماری را در بدن خود رشد و تکثیر نمایند و یا مبتلا به بیماری شوند؟
حدود 165 گونه از پستانداران به بیماری حساس هستند و تمام این حیوانات و انسان می توانند به عنوان میزبان و یا مخزن بیماری عمل کنند، اما مخزن نهایی و میزبان قطعی لپتوسپیروز جوندگان بخصوص موش ها هستند.
نشانه های بالینی بیماری در حیوانات چیست؟
علایم عمومی بیماریها مانند بیحالی، عدم تمایل به حرکت و بی اشتهایی در این بیماری نیز دیده میشود. زردی (یرقان) و خون شاش از علایم مهم بیماری در دامها محسوب میگردد. در دامهای شیری ممکن است رنگ شیر تغییر پیدا کند و رنگ آن زرد شود یا لخته های خون در آن دیده شود. در دامهای آبستن ممکن است سقط جنین رخ دهد.
نشانه های بیماری در انسان چیست؟
نشانه های بالینی بیماری در انسان گسترده است و ممکن است شامل تب بالا، لرز، سردرد، درد ماهیچه ای، استفراغ، یرقان، قرمزشدن چشم ها، درد شکم، اسهال و دانه های پوستی باشد.
در ایران بیماری در دامها در کجا دیده میشود؟
همچنانکه گفته شد بیماری در همه نقاط کشور به صورت انفرادی دیده میشود. اما گاهی همه گیری نیز اتفاق میافتد. مثلا همه گیری بیماری در تالاب حله در استان بوشهر بعد از بارندگیهای شدید سال 1382 باعث تلفات بیش از 500 راس گوسفند، بز و گاو گردید. بیماری در سال 1383 در کشت و صنعت مغان 70 راس گوساله را تلف کرد. در سال 1379 بیماری در روستای قلعه جوق زنجان باعث تلفات بیش از 100 راس گوسفند و بز شده بود.
راههای پیشگیری از لپتوسپیروز چیست؟
جلوگیری از ایجاد فاضلاب در محل زندگی دامها و خشک نمودن آنها از مهمترین راه های جلوگیری از بیماری و انتشار آن است. همچنین باید از چرای دامها در مراتع باتلاقی که با ادرار دامهای بیمار یا جوندگان آلوده شده است جلوگیری شود و از تماس جوندگان با منابع غذائی وانبار های علوفه و آلودگی مواد غذایی با ادرار و مواد دفعی آنها پیشگیری گردد. باید دامهای تلف شده و جفت و جنین دامهای بیماری به خوبی دفن شده و یا از بین برده شوند تا باعث آلودگی محیط و منابع غذایی و آب نشوند.
البته برای جلوگیری از بیماری واکسن هم میتواند استفاده شود که باید از سویه های محلی باکتری تهیه گردد.
بیماری لپتوسپیروز با کدامیک از بیماریها ممکن است اشتباه شود؟
به علت خون شاش و تلفات زیاد در هنگام همه گیریها ممکن است لپتوسپیروز با بیماری شاربن (سیاه زخم) اشتباه شود. بعد از تلفات از منافذ بدن لاشه های لپتوسپیروزی نیز خون جاری میشود که نباید با شاربن اشتباه شود. خون جاری در لاشه های شاربنی غلیظ و قیری رنگ است.
منبع: دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های دامی